Ex Libris - gjennom tidene, Kongerød Skole i Skien

fra Varden aviser:

..." Den er åtte meter lang og 2,5 meter bred og laget av ett stykke larvikitt. Kunstverket på nye Kongerød skole veier ikke mindre enn 25 tonn. Kunstner Martin Kuhn og Christine Dingens i Larvik jobbet mandag på tiende dagen med å ferdigstille kunstverket i skolegården.

 

Et nytt kapittel

– Vi har åpnet en stein som en bok, for et nytt kapittel i skolehistorien, sier han med brannen som herjet skolen våren 2008 i tankene. Kunstneren viser til at vår tidlige historie er risset inn i stein, med helleristninger. Kunstverket har fått navnet «Ex libris» (bokeiermerke).

Steinen hentet ut i Larvik er polert på toppen, slik at elevene kan speile seg i den.

– Mange elever vil sikkert huske «pop up»-bøkene fra de var små. Her vil de selv poppe opp fra boka, ler Kuhn.

 

Fire dyder

Kunstverket har også en dypere mening.

 

– I og med at Kongerød er en MOT-skole, har vi tenkt på de fire kardinaldydene. Boka symboliserer visdom, påpeker Kuhn. De tre andre dydene – rettferd, måtehold og mot – er risset inn i tre mindre steiner av samme slaget. Kuhn tror at «boka» er en av de største som er laget.

 

– Jeg har googlet og har i alle fall ikke funnet beskrivelser av noen større på nettet, sier Kuhn.

I sommerhalvåret håper han boka blir en populær plass å sitt og ligge, varmt som et svaberg i sommersol. For kaldere dager har kunstneren utstyrt boka med en liten treplatting å hvile seg på.

 

- Kunstverk med mening Rektor Kari Lise Holmberg er begeistret for steinboka, som er ett av tre utsmykninger som er blitt skolebygget til del.

 

– Et fantastisk flott kunstverk. Det er solid for å være et bruksområde med mening. Norsklærerne kan jobbe mye ut fra dette. Og så er det artig at steinen kommer fra nærområdet. Lærerne her er samstemte om at dette likte vi fra første stund."...

 


Rettferd
Rettferd
Mot
Mot
Måtehold
Måtehold